donderdag 12 augustus 2010

Hoezo wakker liggen?

Casper start komende maandag voor het eerst op zijn nieuwe school, de Leonardoschool Gouda. Spannende tijden! Het logistieke aspect is voor ons de afgelopen tijd niet eens meer spannend geweest, maar eerder zenuwslopend. Omdat de school van Ying Xin - en straks Hong Jie ook - om negen uur begint, en die van Casper ook, wilden we een oplossing vinden voor dat vervoersprobleem. Want de wetenschap kan al veel, maar klonen nog niet - op hetzelfde tijdstip op twee locaties zijn die een kwartier rijden uit elkaar liggen lukt bij mijn weten alleen in Star Trek.

Dus: georganiseerd vervoer. Het bekende 'busje'. Ouders met kinderen op het speciaal onderwijs weten daar alles van. En hebben er ook récht op, zelfs. Niet dat dat verkeerd is, maar wij zijn de afgelopen maanden wel hard tegen de muur gelopen die er tussen kinderen bestaat. Heeft je kind een IQ van 50, dan is er van alles: een PGB, rugzakje, contracten die de gemeente heeft met vervoersbedrijven... Heb je een kind met een IQ van 150? Gefeliciteerd. Leuk zeg! Maar zoek het lekker zelf maar uit.

Dat we het zelf moesten betalen, dat hoorden we al snel. Leonardo-onderwijs is nog niet erkend als vorm van speciaal onderwijs. Een vriendelijke mevrouw bij de gemeente had alle begrip, maar nee: uw kind KAN ook op een gewone school terecht, met een beetje hulp. Dat wij dit nou de beste oplossing vinden, net als zijn oude juf... Tsja. Dus: in juni contact gelegd met de grootste partij die dit in ons dorp regelt. Zij zouden eind juli pas van alle andere scholen de schema's aangeleverd krijgen en dan gaan puzzelen. Stuurt u uw schema maar, dan gaan wij het in de route inpassen en hoort u vanzelf of het kan. Weken er achteraan gebeld. Wekenlang aan het lijntje gehouden met het verhaal dat de puzzel nog niet rond was; we zouden snel iets horen. Afgelopen dinsdag (!), dus nog niet eens een week voordat de school begint, kwam het hoge woord eruit: nee. Hij paste in het schema - dat was het niet eens. Maar ze hadden toch maar gemeend hier een beleidsbesluit van te maken: privékinderen nemen ze niet mee. Alleen 'contractkinderen'. Want ze hadden eigenlijk nog niet eens bedacht of ze misschien aan de scholen van de kinderen moesten vragen of Casper van hen wel meemocht met 'hun' kindjes. En wat nou als er opeens meer kinderen van de contractscholen bij zouden komen? Dan zouden ze hem uit het schema moeten halen. Of als er kinderen afvielen en alleen hij nog in het busje zou zitten; dan wilden ze ook niet alleen voor hem rijden. Kortom: lang leve de vrije marktwerking!

Een plas tranen, honderd uitgerukte haren en vele, vele verwensingen aan taxibedrijf [zal naam niet noemen] later zijn we de andere opties voor de honderdste keer nagelopen. Dit bericht wordt veel te lang als ik die allemaal opnoem, maar geloof me: alles is overwogen!

Uiteindelijke oplossing? Ons privékindje wordt echt een privékindje. Dat 's middags thuis wordt afgeleverd met een eigen taxi, door een meneer die voor hem aan het schoolplein wacht. Het kost wa, maar dan hedde ook wa.
's Morgens gaan we het deels zelf doen en deels de taxi, als dat logistiek niet kan doordat ik een afspraak heb. Op de dagen dat een van ons vrij is wordt het eventueel een 'piepende banden scenario', met Ying Xin en Hong Jie misschien ietsje te laat op school.

Een mens moet wat, niet waar? Wakker liggen van de kwestie 'hoe krijg ik mijn kind op school' is nou niet bepaald bevorderlijk voor een prettig leven!

6 opmerkingen:

 1. afschuwelijk zeg. Ik kan me goed voorstellen dat je daar wakker van ligt. Brrrr, al die belachelijke regeltjes (die ook nog ter plekke verzonnen worden), je zou van minder gek worden.
  Sterkte met al het geplan! Nog vier nachtjes, adem in, adem uit....

  Annerieke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij Tess in de klas zit een jongetje dat elke dag zo'n 15/20 te laat op school is met goedkeuring van school omdat zijn oudere broer op een andere school zit. Wellicht dat de school van Ying Xin en Hong Jie ook met iets dergelijks akkoord gaat. Gemiste werkjes ed zouden eventueel thuis kunnen worden ingehaald.
  Wij hebben trouwens ook een levende pop in huis. Gek wordt hij (en ik) van dat gepluk/getrek en gesjouw. Succes met alle vervoersperikelen en met de eerste schooldagen. Wij hebben nog een volle week te gaan. Grt Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha, en wij zijn pas op het HELFT van onze vakantie! Wij vertrekken nu voor 2 weekjes naar Oostenrijk, heerlijk...
  Afijn, het vervoersvraagstuk is wat minder soepel verlopen dan ik voor jullie gehoopt had. Ik hoop dat dit de oplossing blijkt - ook financieel!
  Enne.... wat doet dat Brabantse zinnetje daar?? Geleend van (o)pa en (o)ma uit Breda :-)??
  Groet, Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 4. :-((((; bah, wat balen!!!
  Nog een paar dagen.... succes! En hopelijk vindt Casper het echt heel fijn op de Leonardo en is ie er op zijn plek!

  Greetz x Vonne

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zat er vd week nog aan te denken dat Casper maandag zijn 1e dag heeft. Wat een gedoe allemaal, bah. Hoop dat het allemaal gaat lopen.

  Lfs

  Kaja

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vandaag is dan de dag en waarschijnlijk staan jullie in de startblokken om iedereen op tijd buiten de deur te krijgen! Wat een geregel zeg en wat een gedoe, bah!
  Hopelijk zeg je vrijdagmiddag dat het uiteindelijk allemaal mee is gevallen en vonden de kinderen het geweldig om weer naar school te gaan.
  Hier nog 1 weekje, zondag Maud jarig en dan maandag voor het eerst naar de basisschool.

  groet,

  Nadine

  BeantwoordenVerwijderen