maandag 27 december 2010

Onze schone zwemster

Onze Chinese schone wordt in februari 7, maar is nog niet in het bezit van een A-diploma. Wel in het bezit van ouders die niet - zoals bij haar oudste broer - zin hadden om wéér twee zomers lang vijf ochtenden in de week naar zwemles te stiefelen. (In het buitenbad aan het einde van de straat, dat dan weer wel, maar toch...) We zochten naar een kostentechnisch vergelijkbare, maar tijdtechnisch véél praktischere oplossing en vonden die in, jawel, de snelcursus. De tweeling uit ons vorige blogbericht (broer en zus) hebben hem ook gedaan, plus nog een paar andere kinderen die we van school kennen. Stuk voor stuk enthousiaste aanbevelingen.

Hoezo snelcursus? Zoals je voor je rijbewijs vrijwel achter elkaar door kunt lessen (twee weken stevig doorrijden) kan dat tegenwoordig ook voor zwemles. Althans, in een zwembad tien kilometer bij ons vandaan. In totaal 44 uur geloof ik, dus diplomaverantwoord, maar enorm geconcentreerd: een paar weekendlessen van twee uur, en twee kerstvakantieweken elke dag (met uitzondering van de echte kerstdagen...) van 8.00 tot 12.00 uur.

Ja, je leest het goed! Vier uur achtereen. Met een pauze voor een koekje en pakje drinken. En Ying Xin vindt het prima! Ze is een van de oudere kinderen; er zitten ook smurfjes van net vijf jaar tussen in een groep van ongeveer dertig kinderen. Zo'n 70% van hen zou het moeten halen binnen deze -ongeveer- twee weken, is ons verteld. Iedereen zwemt af op Oudjaarsdag; je krijgt ofwel een walvisdiploma, ofwel een A-diploma. De walvisjes stromen zonder meerkosten door in de reguliere A-les, en zwemmen dan waarschijnlijk ergens in het voorjaar af. Het kost wa, maar dan hedde ook wa, zou mijn oud-collega-en-inmiddels-klant-geworden Hugo zeggen! ;-)

Wij hopen geen walvis te hebben, maar een zeemeermin... En aan wat we kunnen zien gaat het prima, dus we hebben goede hoop. Ze zwemt al met kleren aan, door het gat... The whole nine yards (of wat is die afstand onder water eigenlijk?). 's Middags is ze natuurlijk moe, daarom doen we het rustig aan. Beetje rommelen, filmpje kijken (Shrek 4 en Toy Story 3 zijn de oogst van deze kerstvakantie), knutselen... Mevrouw weet er wel weg mee. Het speciaal op Marktplaats gescoorde joggingpak (lichtroze met strass-steentjes natuurlijk, helemaal haar smaak maar niet die van mama, ach) bewijst trouwe diensten.

Zwemmen doet ze in een Swimsafe pak, net zo'n outfit als Hong Jie van de zomer aanhad, met piepschuimen torso. Al snel mochten haar rugdrijvers uit het pak worden verwijderd, en twee dagen later ook haar buikdrijvers, zodat ze eigenlijk alleen nog een soort surfpakje draagt.

De foto's zijn niet bijster goed, want duffe fotografe; 's morgens vroeg rolt mama ook zo uit bed, op kousevoeten naar beneden, boterham smeren, Ying Xin uit bed tillen, jas aan en de auto in (waarom een kind aankleden voor die paar meter?). Zo stil mogelijk, want als Hong Jie je hoort, is het hele huis wakker, ook papa die hoopt om toch wel tot acht uur te kunnen slapen.

Kwart over zeven vertrekken - met deze sneeuw en ijzel geen overbodige voorzorgsmaatregel. Niet bepaald de meest relaxte kerstvakantie-ochtenden, maar we zijn er wel in één keer af. Geen zwemvest meer op de boot, daar verheugt Ying Xin zich nog het meeste op! :-)

(Voor Hong Jie wordt het zwemmen in het revalidatiebad, want een kleine arm blijkt absoluut geen bezwaar, maar helemaal geen arm - das andere koek.)4 opmerkingen:

 1. Wat knap om het zo te doen,gezien haar leeftijd moet Yin Xing dat toch best kunnen doen.

  Enne het is voor A 3 meter onder water zwemmen, 1 goede duik en klaar is ze :-))

  Maud zwemt sinds begin oktober voor haar A 1 keer per week op zaterdagochtend en vanaf volgende week ook op de donderdagmiddag en hopelijk haalt ze haar A voor de zomer vakantie.

  groetjes Nadine en bedankt voor jullie kerstkaart!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat goed dat ze het allemaal zo oppikt en zo snel lijkt te leren!
  We duimen mee dat het haar A diploma wordt hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel veel succes voor de A-meermin! Dat moet lukken aanstaande vrijdag, denken wij!

  Groeten,

  oma Olga en opa John

  BeantwoordenVerwijderen
 4. He YX,

  Wij duimen voor je meid.

  Succes.

  BeantwoordenVerwijderen