dinsdag 3 mei 2011

Drievoetig kind met één arm


Tegen het einde van de zomer gaat Hong Jie weer op controle voor zijn schoenen. Na het controlebezoek aan de revalidatiearts vandaag is gebleken dat dat een goed moment zou zijn om over te gaan van 'plateauzool' naar 'nepvoetje'.

Zijn schoenzool compenseert nu zijn 5,5 cm beenlengteverschil, en het is te doen. Maar niet altijd even comfortabel; hij sleept zijn been een klein beetje mee en het blijft een valrisico, zoals elk topmodel dat de pech had dit schoeisel aan te hebben op de catwalk je kan vertellen.

We wisten dat het een kwestie van tijd zou zijn voordat hij kon overstappen. Zijn kortere been blijft in lengte relatief steeds meer achter, al is dat nu nog nauwelijks zichtbaar. De plateauzool die hij heeft is vrijwel de limiet in wat nog slim is. De revalidatiearts en wij denken dat het voor hem comfortabeler zal zijn om een voetprothese te gaan dragen.

In die situatie maakt de instrumentenmaker een voetje, dat net als zijn 'gewone' voet in een normale schoen kan. Dat scheelt: normaal schoenen kopen, in plaats van alleen orthopedische schoenen! Zijn eigen voet gaat in een soort rijglaarsje met open tenen, en het nepvoetje zit vast aan de zool van dat laarsje. Hij staat dus voet-op-voet. Is het nog te volgen? :-)

Enige punt van aandacht is dat de schoenen niet te hoog mogen zijn, al kunnen ze daar ook weer veel in aanpassen. En we moeten kijken naar zijn broeken: of we laten door een korte pijp zijn eigen voet zichtbaar zijn, of we kleden hem permanent in wijde-pijpen-broeken zodat ie erin zit. Cosmetische punten dus, niets om ons zorgen over te maken.

2 opmerkingen:

 1. Hoi Hoi,

  Bij ons in het dorp is een jongentje die zo'n soort prothese draagt, voet op voet :-) in de winter gewoon lange broeken en zomers korte broek wat dan weer zorgt voor het staar moment want vaak piepen zijn tenen net onder de korte broek vandaan.

  groet,

  Nadine

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb zo'n prothese ook vaker gezien en idd vaak met wat wijdere broeken.
  Wil ook nog even zeggen dat ik de foto echt een prachtfoto vind! Of eigenlijk een foto van een prachtig kind!!

  Groetjes, Barbara

  BeantwoordenVerwijderen