donderdag 9 juni 2011

Nog een keertje (en niet meer in de luiers)Hong Jie is van september 2006 en vorig jaar in september gestart in groep 1. Tot zijn grote genoegen! Hij vindt school geweldig. Tot dit voorjaar ging hij alleen ochtenden, omdat hij zich - zo zei de juf - '300% geeft' en daar zo moe van was, dat hij na een boterham gewoon omkiepte. Slapen dus.

Hij heeft behoorlijke stappen gemaakt dit jaar in groep 1, maar is erg jong in zijn werkhouding. Werkhouding voor kleuters? Tsja, het is wél handig als je luistert wanneer de juf wat uitlegt. En niet een sprintje trekt naar de poppenhoek - zijn favoriete plek - zodra ze de andere kant opkijkt.

Hong Jie heeft een ontwikkelingsachterstand op sommige gebieden. Kleuren kent hij best aardig, al is geel om onduidelijke redenen heel moeilijk. Maar cijfers, letters... Dat is voor hem nog complete abracadabra, hij kan geen letter onderscheiden, ook niet van zijn eigen naam. Het idee dat hij over een dik jaartje naar groep 3 zou gaan is onvoorstelbaar!

Gelukkig vonden ze dat op school ook. We hebben al vroeg aangegeven dat we dit jaar zien als een - niet negatief bedoeld - 'spek-en-bonenjaar'. Wennen aan school, aan de taal, aan een groep, leren tekenen... Hij begon met veel gekras en maakt nu mooie 'koppoters': bolletjes met ogen en een neus, met streepjes als armen (twee!) en benen.

Wij dachten aan twee keer groep 2, maar school vond het beter als hij de basis nog een keer doet. Hong Jie gaat dus na de zomer weer groep 1 doen, dit keer bij een andere juf in verband met een herindeling van de groepen. Een prima juf (heeft Casper ook twee jaar gehad) die heerlijk duidelijk is, wat bij hem geen overbodige luxe is. Een te lieve juf windt hij al snel om zijn vinger.

Hij heeft er zin in, in zijn nieuwe juf. We zijn heel blij dat hij het zo goed doet! School is bezig met het aanvragen van een rugzakje voor volgend schooljaar, om ondersteuning te krijgen bij activiteiten als gym, knutselen en naar de wc gaan (iets dat hij nog steeds niet alleen kan - maar daar helpt de afwezigheid van kleuterpotjes ook niet bepaald bij... Maffe architect).

Over plassen gesproken: hij is sinds een paar dagen zindelijk 's nachts! Toen hij bij ons kwam was hij overdag wel zindelijk, al lieten we hem in China nog wel in luiers lopen omdat het programma niet bepaald veel rust gaf - en middenop een vijfbaans snelweg een jongetje dat naar de wc moet is niet bepaald handig. (Dat hebben we met Casper ook gehad tijdens de reis van Ying Xin: lang leve een leeg petflesje!)

's Nachts sliep hij nog steeds met luiers, al anderhalf jaar dus. We gaven het geen prioriteit: hij had al genoeg te leren en te wennen. 's Morgens vroeg was het ook nog een volle luier, dus het was geen overbodige luxe. Tot vorige week, toen hij 's avonds gedecideerd zei: 'Ik slapen niet luier aan.' Prima!! Voordat wij gaan slapen zetten we hem nog een keer op de wc voor een plasje (al zwaaiend van vermoeidheid... Je moet hem goed vasthouden) en de rest van de nacht blijft hij droog. Als het avondplasje niet lukt doen we maar wel een luier aan, om ongelukjes voor te zijn. We zijn héél trots op hem, en hij zelf ook!

2 opmerkingen:

  1. Hé stoere HJ, gewoon even zelf aangeven dat een luier niet meer nodig is. Bing deed hetzelfde een paar maand terug. Nee luier aan! Duidelijk dus. En het gaat bijna altijd goed.
    Bing start in november in groep 1 en ook wij hebben aangegeven dat wij dat zien als een wen jaar,spek en bonen dus. Maar wel proberen mee te doen met de taakjes, hij moet zich er niet te makkelijk van af maken maar alles in zijn tempo en op zijn nivo. Erg benieuwd hoe dat straks zal gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijn dat HJ ook nog een vroege leerling is. Dan maakt dat extra jaartje spelen sowieso niets uit. Tjalling gaat ook in september naar school en wat aan jou werd geadviseerd hadden wij ook al bedacht. Het eerstje jaar wennen en dan voor het echie. Qua zindelijkheid en taal/spraak is dat zeker geen verkeerde keuze. Grote vent die HJ, wat worden ze toch snel groot... zucht! Lieve groet, Monique

    BeantwoordenVerwijderen