woensdag 5 oktober 2011

Update van de medische molen

Hong Jie is de trotse bezitter geworden van drie voeten... Twee had hij al, en hij heeft er een kunstvoet bij!
Deze voetprothese is gemaakt omdat de plateauzool voor zijn korte been op de langere termijn niet meer houdbaar was. Nu gaat het nog wel, al is het 'struikelgevoelig'. Maar naarmate hij groeit blijft zijn korte been verder achter - het groeit niet even hard mee, verwachten de artsen - waardoor er een alternatief nodig was. Ziedaar 'het rode laarsje', zoals het hier thuis is gedoopt.

Hier zie je Hong Jie bij de passing van het eerste concept:Voor de duidelijkheid - de bovenste voet van de twee die op elkaar staan is zijn eigen voet. Onderop het laarsje is een kunstvoetje geschroefd (veel te licht van kleur, haha, en met vijf tenen in plaats van vier, tot zijn grote genoegen).
Dat betekent dat we alleen lage schoenen aan kunnen doen, in dit geval sandalen.

Deze week was de prothese af! Hij moest rood worden vond Hong Jie en dat is het ook. Gisteren heeft hij hem vrijwel de hele dag aangehad, ook naar school, maar vanmorgen was het opeens 'stom laarsje'. Benieuwd hoe het verder gaat, de acceptatie, want het allerliefst loopt hij gewoon op zijn sandalen of blote voeten. Dat gaat gezien het weer niet meer, maar ook niet omdat het voor zijn rug, houding en benen beter is als hij rechterop loopt. Op blote voeten loopt hij altijd mank, omdat hij zijn langere been buigt.

Hier is de prothese nu hij klaar is:Over groei gesproken: gisteravond hebben we uitslag gekregen van zijn bloedonderzoek. Het blijkt dat hij inderdaad in zijn bloed niet alle stoffen heeft die nodig zijn om goed te groeien - in elk geval niet in de gewenste hoeveelheden. Hij heeft - prachtig Scrabblewoord... - groeihormoondeficiƫntie.

Binnenkort moet hij een ochtend terugkomen voor een uitgebreide test, waarbij ze gaan bepalen of hij goed reageert op het toedienen van kunstmatig hormoon. Als dat zo is, gaan ze bekijken in welke hoeveelheden en frequentie hij het gaat krijgen.
Een boom van een kerel zal hij nooit worden, maar we zijn blij dat zijn afvlakkende groei een zetje gaat krijgen, want zijn groeicurve zag er niet goed uit!

Nadeel van groeihormonen is dat je het - meestal dan - dagelijks moet toedienen en dat tabletjes of drankjes niet kan; je moet het injecteren. Tegenwoordig schijnen daar ook weer alternatieven voor te zijn, gelukkig. Ach ja: we'll cross that bridge when we get there! :)

3 opmerkingen:

 1. Interesting. Mooi om het nu op de foto te zien. Daarmee wordt het goed duidelijk. Wat ik me afvroeg: Krijgt hij niet een heel houterig loopje? De kunstvoet die onder zijn laarsje is gemaakt is stijf en kan niet 'afrollen' zoals een normale voet en daardoor moet je hem steeds plat neerzetten, of zie ik dat verkeerd? Mooi rood is niet lelijk, goeie smaak Hong Jie. Nou, jullie dokteren heel wat af zo te lezen. Het groeihormoonverhaal lijkt me ook een bijzondere weg. Keep us posted!
  Liefs,
  Annerieke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Annerieke: hij is niet superstijf. Hij lijkt nu van hard plastic op de foto, maar het heeft buigzaamheid, zo ongeveer als een duurdere tandenborstel meeveert met je de druk die je erop zet :) Dus dat valt mee. Het is even wennen: zijn nepvoet schiet van de trapper omdat hij het minder 'voelt', maar al met al vonden ze hem verbazingwekkend goed omgaan met de prothese - hij rende er al meteen op weg!
  Groet
  Karen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank voor de uitleg. Aha, fiijn dat het buigzaam materiaal is. Wat knap dat hij er zo mee weg rende!

  BeantwoordenVerwijderen